Den store moussaka-duellen

Det var midt på dagen, en søndag i mai, at jeg og Erik (mannen min) tok turen fra Frogner over  til Tøyen. Vi hadde en adresse og et etternavn til en person vi aldri før hadde møtt. Vi skulle være dommere i en uoffisiell moussaka-duell.

Det er en venn av oss (og han ønsker å være anonym i denne saken, men la oss kalle ham «Arild»), som er en av de som skal konkurrere. Han og hans kollega Kjartan har satt i gang dette rare prosjektet. De er begge selvutnevnte eksperter på moussaka og har nå hanket inn 4 dommere: en halvgreker, en nøytral kollega, Erik og meg.

Vi kommer inn i leiligheten og hilser på Kjartan, «Arild», Themi og Nina. Stemningen er god og vi blir straks servert et glass gresk sprit, ouzo. For å blidgjøre oss? For å døyve smaksløkene? Eller var dette for at vi faktisk skal kose oss og bli godt kjent? Jeg velger å tro det siste.

Ouzo – gresk anisbrennevin
Ouzo – gresk anisbrennevin
Her jobber de to konkurrentene på kjøkkenet
Her jobber de to konkurrentene på kjøkkenet

Duellen skulle foregå på denne måten: Ingen av dommerne fikk forlate stuen. Konkurrentene «Arild» og Kjartan skulle servere oss sine to versjoner av moussaka som en blindtest. «Arild» skulle bære inn begge formene og så skulle dommerne få lov til å smake i fred og notere poeng.

Først kom en firkantet moussaka i stor form inn fra kjøkkenet. Form nummer to var rund og litt mindre i størrelse. Begge ser flotte ut og lukter aldeles nydelig, to veldig forskjellige moussakaer av utseende. Den firkantede er lys i fargen, mens den runde er mørkere.

Døren inn til kjøkkenet blir lukket og dommerne setter igang med smakingen. Vi noterer poeng for utseende, smak og «tro til originalen».

Firkantet moussaka
Firkantet moussaka. Themi og Erik dufter på den deilige formen.

 

Vi startet med den firkantede moussakaen:

Det er poteter i bunnen. Skivene er ganske tykke og noen er litt harde i konsistensen. Auberginskivene er perfekte og kjøttet smaker deilig av kanel – akkurat som en moussaka skal. Når du skjærer et stykke av moussakaen, står den fint på tallerkenen, men den væsker litt av tynn tomatsaus. Bechamelsausen er smakfull av ost (her er det valgt parmesan) og muskat, men laget er litt tynt. Alt i alt er alle enige om at dette er en knallgod moussaka.

Jeg har fått æren av å skjære i moussakaen.
Jeg har fått æren av å skjære i moussakaen.
Den står fint på tallerkenen.
Den står fint på tallerkenen.
Litt mye væske i bunnen.
Litt mye væske i bunnen.

Så går vi over til den runde moussakaen:

Fargen på moussakaen er vakker mørk. Det er brukt brødsmuler på toppen, som gir en fin crunch. Ostesausen (bechamelen) smaker veldig sterkt av geit, og det gjør at flere av oss i dommerpanelet tror at det er brukt lammekjøtt i retten. Det er det ikke, men det er brukt en norsk geitost som er ganske kraftig. Begge moussakaene inneholder en kombinasjon av okse- og svinekjøtt, som er vanlig. Vel, en kombo av kalv og svin er mest vanlig i Hellas, men lammekjøtt er også mye brukt. Moussakaen har et raust kjøttlag. Kanskje litt for raust, og sausen er veldig konsentrert i smak. Auberginskivene er perfekte, og retten har et tynt lag med potetskiver i bunnen. Her hadde det vært deilig med litt mer potet. Vi savnet at de forskjellige lagene hang sammen smaksmessig, og vi syntes smaken ble litt vel innkokt. Retten har klare lag og står fint på fatet.  Men vi likte utseendet på mousakkaen og syntes det var en spennende rett. Men var det en moussaka slik vi kjenner den?

xxx og jeg nyter synet av moussaka i rund form. Lurer på hvem som har laget denne.
Nina og jeg nyter synet av moussaka i rund form. Lurer på hvem som har laget denne.
Flott farge!
Flott farge!
Lit væske i bunnen her også.
Lit væske i bunnen her også.

Vi visste ikke hvem av herrene som hadde laget hvilken moussaka. Dette ble avslørt da vi hadde levert inn karakterene. Og summene var veldig like, for noen av oss likte best den mer klassiske moussakaen, mens noen likte best den litt «moderne» versjonen.

«Arild» (Vi mistenker at han er litt redd for internett og ikke tror at det er kommet for å bli… derfor vil han ikke stå frem med navn og ansikt.) hadde laget den runde moussakaen, mens Kjartan hadde laget den firkantede.

Arild og Kjartan har nå fått komme inn til oss andre for å smake på de to rettene.
«Arild» og Kjartan har nå fått komme inn til oss andre for å smake på de to rettene.

Så hvem vant?

Gull gikk til Kjartan og rett bak på sølvplass, kom «Arild» (som fremdeles ønsker å være anonym)!

Seiersbrølet kunne høres over hele Tøyen denne søndagen!
Seiersbrølet kunne høres over hele Tøyen denne søndagen!
Vinneren, Kjartan og den-ikke-fullt-så-fornøyde-sølvvinneren, Arild. Kjartan vant en flaske gresk vin.
Vinneren, Kjartan og den-ikke-fullt-så-fornøyde-sølvvinneren, «Arild». Kjartan vant en flaske gresk vin. Om det egentlig er en premie, får noen andre avgjøre. Gresk vin kan være så som så… Men æren tar han med seg, og jeg vil tippe at han lever på denne seieren lenge!

 

«Arild» ligger nede som en slagen mann og teoriene om hvorfor Kjartan vant, var mange: Var det fordi Kjartan hadde dekket bordet med firkantede tallerkener som igjen ville passe pent sammen med firkantede stykker med moussaka? Arilds moussaka var altså rund, og «kakestykker» ville ikke se like pent ut på en firkantet tallerken. Var dette rett og slett sabotasje rettet mot «Arild»? Har Kjartan laget denen retten selv, egentlig?  Kjartan er trønder og kunne da sjarmere trønder-Helle i juryen med artige ord og uttrykk? Var det hans gjestfrihet som sjarmerte juryen? «Ja, for det kunne jo ikke være denne simple moussakaen», ifølge sølvvinner «Arild.»

«Arild» slikker sine sår i Hellas nå når dette blogginnlegget blir postet. Og ryktene vil ha det til at han øver og øver på Kjartans moussaka…

Lyst til å lage vinnerretten?

Her er Kjartans oppskrift på moussaka:

Moussaka. Stor form til ca 6 personer.

 

Kok 8 store kokefaste poteter møre med skallet på (Dette gjør jeg gjerne kvelden før).

Avkjøl dem, ta av skallet og skjær dem i skiver.

 

Auberginer. Du trenger ca 5 store.

Skjær auberginene på langs i ganske tjukke skiver.

Salt dem og la saltet trekke ut bitterheten av auberginene.

Tørk av saltet og den bitre væsken med kjøkkenpapir.

La det være på  minst 30 min, eller så lenge du gidder.

Bak dem i ovnene med noen dråper olje,

Til de blir gyllenbrune.

 

Smelt 3-4 toppede spiseskjeer smør og visp inn 3-4 toppede spiseskjeer mel. Spe ut med opp til en liter melk, til det blir passe tykt. Krydre med en halv muskatnøtt.

Til slutt har du i et par hundre gram ost, for eksempel parmesan eller en saueost. Ta sausen av plata og rør inn et par egg. Bechamelsausen kan godt være ganske tjukk, min ble egentlig litt for tynn.

 

Kjøttsaus.

Lag en kjøttsaus basert på svinekjøttdeig og oksekjøttdeig, maks 1 kg. Ha bittelitt finhakka løk, 4-5 finhakka kvitløk, en stor dæsj tomatpure, en boks flådde tomater, en buljongterning, en veldig stor kanelstang, laurbærblad, bittelitt sukker, ørlite tørka chilli. Ha først i et glass rødvin, kok inn, og så et glass vann, og kok inn til kjøttsausen er passe tykk. Avslutningsvis har du i finhakka bladpersille og god olivenolje, Og krydrer med en kvart muskatnøtt.

Salt og pepre.

Helt til slutt tar du 5-6 spiseskjeer av bechamelsausen og rører inn i kjøttsausen, det gjør den ekstra harmonisk.

 

 

Framgangsmåte deretter:

Smør ildfast form.

Legg potetskivene lagvis, på en slik måte at de dekker hele bunnen.

Dekk potetene med et lag auberginer.

Strø litt parmesan eller saueost oppå.

Legg et lag med kjøttsaus.

Legg et nytt lag auberginer.

Så et nytt lag med kjøttsaus.

Deretter heller/smører du bechamelsausen over som et lokk. Strø litt ost på toppen.

 

Stek i ovnen til den er gyllenbrunt ferdig, på 200-220 grader.

Best dagen etterpå, eller dagen deretter igjen.

 

Forrige

Gourmetmåltid på 15 minutter: Torsk med eple, potet og norsk spekeskinke

Gode restauranttips i Firenze

Neste

Legg igjen en kommentar